Refeeding syndrome – potenciálně fatální, často opomíjená skrytá hrozba
Realimentační syndrom (neboli refeeding syndrome) je soubor metabolických odchylek a abnormalit, které vznikají v procesu realimentace u podvyživených pacientů, zejména po déle trvajícím hladovění. Jedná se o závažné patologie, refeeding syndrome může být fatální.
Historicky se tento stav začal popisovat po druhé světové válce, kdy vojáci a váleční zajatci (po osvobození po dlouhém hladovění) dostávali větší množství jídla a výživy… no a pak náhle umírali. V minulosti lékaři předpokládali, že za úmrtími byli různorodé gastrointestinální problémy, nicméně, pitvy pacientů neprokázaly danou teorii. Až s rozvojem medicíny a laboratorní techniky, zhruba v 70. letech, se povedlo objasnit skutečnou etiologii tohoto syndromu. Podstatou refeeding syndromu je totiž zejména významná minerálová dysbalance a vitaminová deplece.
RFS (refeeding syndrome) se může vyskytovat u pacientů, kteří jsou realimentování buď to enterálně, nebo i parenterálně. Při neadekvátní realimentaci dochází pak ke komplexním metabolickým, hormonálním a zejména elektrolytovým změnám.
Může být přítomna abnormální hladina sodíku, změny v metabolismu glukózy, bílkovin či tuků, dále poruchy tekutinové bilance, dalším znakem může být nedostatek thiaminu, hypokalémie a hypomagnezémie. Nicméně, nejcharakterističtějším rysem RFS je hypofosfatemie.
Podmínkou pro vznik RFS je dlouhodobé hladovění. Při hladovění totiž dochází k metabolickým a hormonálním změnám, kterých výsledek je, že lidský organismus přejde od běžného využívání sacharidů jako hlavního zdroje energie → k využívání tuků a bílkovin. Bazální metabolická rychlost organismu se sníží až o 20-25%, cílem je zabránit odbourávání bílkovin a svalů1,2. Tímto způsobem, mimo jiné, dochází ke kumulaci ketolátek v krvi. Dochází také k vážnému vyčerpání vícero intracelulárních minerálů. Pozor! – sérové koncentrace těchto minerálů (včetně fosfátu) však mohou zůstat dlouho normální!1,2
Během refeedingu – skrze zvýšení glykémie a inzulínu (a další metabolické děje) – dochází k nové syntéze glykogenu, tuků a bílkovin. Tento proces však vyžaduje minerální látky, mimo jiné právě fosfáty a hořčík, a také kofaktory, třeba takový thiamin. Tyto (a další) procesy vedou následně ke snížení sérových hladin fosfátů, draslíku, hořčíku, které jsou již tak vyčerpány. Klinické příznaky RFS pak vznikají právě v důsledku funkčního deficitu elektrolytů a rychlé změny v bazálním metabolismu1,2,5,6. Může docházet k potenciálně fatálním arytmiím, náhlým srdečním zástavám, neurologickým a neuromuskulárním komplikacím (delirium, neuropatie, křeče), k městnavému srdečnímu selhání (skrze retenci tekutin – příjem sacharidů může snížit vylučování vody a sodíku1,2,5). Vyskytnout se může i rhabdomyolýza, vzácně i trombocytopenie a porucha srážlivosti krve5. V závažných případech může nadměrné množství glukózy vést k lipogenezi, ke zvýšené produkci oxidu uhličitého, hyperkapnii a respiračnímu selhání. Při hladovění může docházet k deficitu vícero vitaminů. Z hlediska komplikací při RFS je důležitý thiamin. Jak již bylo zmíněno, ten je nezbytným koenzymem v metabolismu sacharidů. Jeho deficience má pak za následek Wernickeho encefalopatii nebo Korsakovův syndrom1,2,4,5,6.
Co je tedy nejdůležitější? Prevence!
Prvním krokem je identifikace rizikových pacientů → tzn. každý pacient hladovějící déle než 5 dní je ohrožen vznikem RFS (ať už v důsledku nízkého příjmu potravy, špatného vstřebávání, či nějakého patologického stavu). Vysoce rizikoví pacienti jsou chronicky podvyživení pacienti. Mluvíme tedy zejména o pacientech s dg.: mentální anorexie, onkologické onemocnění, dysfagie/stavy po CMP, chronický alkoholismus, pooperační stavy, infekce/sepse, nekompenzovaný diabetes mellitus, malabsorpční syndrom (IBD, chronická pankreatitida, syndrom krátkého střeva…), ale také dlouhodobé užívání antacid a diuretik (soli hořčíku a hliníku vážou fosfáty, ztráta elektrolytů), pacienti s BMI<16, pacienti s neúmyslným úbytkem hmotnosti >15 % v posledních 3-6 měsících1,2,4,5,6.
Dle ESPEN6 (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) doporučení zahajujeme nutriční podporu množstvím 5-15 kcal/kg tělesné hmotnosti denně (z toho 40-60 % sacharidů, 30-40 % tuků a 15-20 % bílkovin). NICE3 (National Institute for Health and Clinical Excellence) doporučuje, aby u pacientů hladovějících déle než 5 dní, byla zahájena realimentace maximálně na 50% jejich energetické potřeby. Pokud nedojde ke komplikacím, může se následně realimentace navýšit (za stálého monitorování vnitřního prostředí). Primární nutriční intervence by měla vypadat následovně: maximálně 0,042 MJ/kg/24 hodin. U pacientů s BMI≤14 pak 0,021 MJ/kg/24 hodin, přičemž je třeba sledovat srdeční činnost vzhledem k riziku srdečních arytmií. U těžce podvyživených pacientů je nutné kontinuálně monitorovat srdeční činnost. Dalším doporučením je ihned na počátku realimentace doplňovat elektrolyty a vitamíny (thiamin již před refeedingem). Nezapomínej, že při suplementaci minerálů je nutné uhlídat si pacienty s renální insuficiencí.
Výskyt RFS není zcela jasně zmapován. Některé studie ale udávají až 100% výskyt hypofosfatemie u pacientů realimentovaných roztoky parenterální výživy bez obsahu fosforu2. Mnoho statistik a kazuistik upozorňuje na tento potenciálně fatální stav2. Problémem je, že často není včasně – nebo vůbec – rozpoznán. A pokud ano, zejména na běžných odděleních, často není vhodně léčen2. Takže pokud jsi článek dočetl(a) až sem, budeš teď o tomto problému vědět a myslet na něj při každém pacientovi s realimentací. A budeš vědět co dělat. Můžeš tak zachránit více lidských životů.
REFERENCE
- Dewar H, Horvath R. Refeeding syndrome. In: Todorovic VE, Micklewright A, eds. A pocket guide to clinical nutrition 2nd ed. British Dietetic Association, 2001
- Mehanna HM, Moledina J, Travis J. Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. BMJ. 2008 Jun 28;336(7659):1495-8. doi: 10.1136/bmj.a301. PMID: 18583681; PMCID: PMC2440847.
- National Institute for Health and Clinical Excellence. Nutrition support in adults Clinical guideline CG32. 2006. www.nice.org.uk/page.aspx?o=cg032
- Reber E, et al. Management of Refeeding Syndrome in Medical Inpatients. J Clin Med. 2019 Dec 13;8(12):2202. doi: 10.3390/jcm8122202. PMID: 31847205; PMCID: PMC6947262.
- Sobotka, L. Basics in Clinical Nutrition: Refeeding syndrome. European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, Volume 5, Issue 3, e146 – e147
- Thibault et al., ESPEN guideline on hospital nutrition. Clinical Nutrition 40 (2021), p. 5684-5709. [online]. Dostupné na: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guideline_on_hospital_nutrition.pdf
Články na podobné téma
Připravujeme
Mgr. Jan Kvaček
Registruj se, ať ti nic neuteče
Pravidelně posíláme nejprogresivnějších newsletter českého zdravotnictví, který odebírá více než 13 000 lidí.
Staňte se naším partnerem
Buďte součástí našeho úspěšného projektu a získejte přístup k odbornému know-how a novým obchodním příležitostem.
Oslovte největší českou komunitu mediků a lékařů
Staňte se součástí našeho odborného obsahu
Postavte se po bok projektu s mimořádným přesahem
Copyright © 2025 Po medině | Zlepšujeme české zdravotnictví odspodu.